Ανακοινώσεις

Μόνοι τους και όλοι μας! Στις φοιτητικές εκλογές ενισχύουμε την «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Date:
9 Απρ 2022

Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια όλης της χώρας προετοιμάζονται για τις φοιτητικές εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος τον Μάη. Είναι η μέρα που, μετά από τρία χρόνια, οι φοιτητές εκλέγουν νέα Διοικητικά Συμβούλια. Αυτό που κρίνεται είναι εάν θα ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο της «Πανσπουδαστικής», το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο, που εκφράζει τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών, την ανάγκη για ενεργούς και αγωνιστικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.

Ανατρέπουμε τα δεδομένα! Αλλάζουμε τους συσχετισμούς!

Είναι η μέρα που δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για τους φοιτητές, να στείλουν μήνυμα, να πουν «έως εδώ». Μόνο η ψήφος στην «Πανσπουδαστική» σημαίνει ξεκάθαρη καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ενίσχυση του αγώνα για τα δικαιώματά μας, που βρίσκονται στο στόχαστρο όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Οι φοιτητές έχουν πείρα! Η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και οι κλειστές σχολές, η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, η ανασφάλεια για το μέλλον, η έκρηξη της ακρίβειας και η απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης του εισοδήματος στο όνομα των «αντοχών της οικονομίας» είναι λόγοι ώστε κάθε φοιτητής να τιμωρήσει την πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ.

foithtikes-apth-filosofikh-10

Μαζί με όσα ζει, κάθε φοιτητής μπορεί να δει και όσα ετοιμάζουν για τις σπουδές και το μέλλον του, όπως ο νέος νόμος - πλαίσιο που βάζει στο στόχαστρο τα πτυχία, ενισχύει την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων. Για αυτά που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι σημαντικό, την επόμενη μέρα, να υπάρχει ένα τείχος που θα υψωθεί από τους φοιτητικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Με ζωντανά ΔΣ, μαχητικούς συλλόγους, που θα αντιπαλεύουν και δεν θα χειροκροτούν όσους τσακίζουν τις ζωές και το μέλλον των νέων. Για να πάρει σάρκα και οστά η ενότητα των φοιτητών στα πανεπιστήμια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τη διεκδίκηση των σπουδών που ανταποκρίνονται στον 21ο αιώνα.

 

Οι φοιτητικές εκλογές του 2022 είναι η ευκαιρία για να ανατραπούν δεδομένα χρόνων, γιατί οι σημερινοί φοιτητές έχουν νέα δεδομένα στη ζωή τους... και θα διεκδικήσουν οι ίδιοι τις σπουδές για το μέλλον και τη ζωή που τους αξίζει.

Ειδικά οι φοιτητές των τριών πρώτων ετών μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Γιατί είναι οι μαθητές των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως, είναι οι μαθητές που ενώ έκαναν μάθημα μέσω webex, βγήκαν μπροστά διεκδικώντας μέτρα προστασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Εβαλαν τα γυαλιά σε πολλούς, οργανώνοντας τη δράση μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, δεν έκαναν πίσω όταν το υπουργείο τούς πετούσε χημικά, ενώ ζητούσαν σχολείο να μορφώνει, προστασία για την υγεία τους μέσα στις σχολικές τάξεις.

Αυτοί οι νέοι που έδειξαν τσαγανό ενάντια στην κυβερνητική πολιτική τα προηγούμενα χρόνια, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ανάσα που μπορεί να πάρει το φοιτητικό κίνημα και με την ψήφο τους θα καθορίσουν την κατεύθυνση των συλλόγων.

Εχουν αποδείξει πως δεν συμβιβάζονται με το κουστούμι που τους έχει ράψει η πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης των σπουδών τους! Πρωτοστάτησαν στην ίδρυση πολλών νέων συλλόγων στα τμήματα που ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια και παίρνουν στα χέρια τους την υπεράσπιση των σπουδών τους απέναντι στα σχέδια κλεισίματος τμημάτων όπως στο ΔΙΠΑΕ.

Πρόκειται για τους φοιτητές που μετράνε τα ψιλά τους για να πληρώσουν το εισιτήριο για να πάνε στη σχολή τους, που πληρώνουν λογαριασμούς ρεύματος για το φοιτητικό τους σπίτι ίσους με τον μισθό των γονιών τους, που σπουδάζουν χωρίς βιβλία, που λένε «αμάν» να παρακολουθήσουν εργαστήρια. Είναι η πλειοψηφία που λέει ότι «κάτι πρέπει να γίνει», που δεν μένουν απαθείς μπροστά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στο δράμα των προσφύγων. Πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στις αντιπολεμικές δράσεις των συλλόγων και έκαναν διάφορους «να το φυσάνε και να μην κρυώνει», οργάνωσαν την έμπρακτη αλληλεγγύη.

Είναι οι φοιτητές που θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις μέρες που έρχονται!

Η δυσαρέσκεια όλων είναι η ώρα να γίνει έκφραση οργής, δύναμη που θα ξαποστείλει τις κυβερνητικές παρατάξεις από τα ΔΣ, όσους στηρίζουν ή ανέχονται την πολιτική παλιών και νέων κυβερνήσεων.

Είναι ώρα να συγκροτηθούν νέα ΔΣ, σύλλογοι, που θα αντιδρούν στο έγκλημα του πολέμου και στην εμπλοκή της χώρας μας. Η σιωπή των συλλόγων όπου είναι αυτοδύναμη η ΔΑΠ ή η ΠΑΣΠ ήταν εκκωφαντική, σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες των φοιτητών.

Είναι ώρα να πάρει προτεραιότητα η διεκδίκηση για σύγχρονους όρους σπουδών, ο αγώνας για πτυχία που θα εξασφαλίζουν ολοκληρωμένη γνώση στο αντικείμενο σπουδών.

Είναι αναγκαίο να πάρει προβάδισμα η διεκδίκηση για να γίνει το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Οχι το πρώτο από έναν μαραθώνιο πανάκριβων πιστοποιητικών και μεταπτυχιακών που κυνηγάνε οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων, για να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στη ζούγκλα που έχουν διαμορφώσει η εργοδοσία και οι κυβερνήσεις της.

Είναι η μέρα που οι φοιτητές θα τσαλαπατήσουν ψεύτικα διλήμματα που τους πλασάρουν τα αστικά κόμματα και οι παρατάξεις τους. Γιατί τα 'χουν δοκιμάσει όλα. Να κάνουν υπομονή, να εμπιστευτούν δήθεν σωτήρες, να υποτιμήσουν τη δύναμή τους γιατί «δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά». Τελικά, όταν εμπιστεύτηκαν το δίκιο και τον αγώνα τους βγήκαν κερδισμένοι, όπως αποδεικνύουν και οι μεγάλες περσινές φοιτητικές κινητοποιήσεις για να γίνουν φοιτητές ξανά και να ακυρώσουν την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Πολλοί περισσότεροι φοιτητές να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής»

Φέτος, στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής» χρειάζεται να συμμετέχουν όλοι εκείνοι που πρωτοστατούν στην οργάνωση της διεκδίκησης, στην ενημέρωση στα αμφιθέατρα, στη δημιουργία ομάδων, επιτροπών στους συλλόγους για την καλλιτεχνική, πολιτιστική δημιουργία, για τις αθλητικές δραστηριότητες, για την οργάνωση της αλληλεγγύης, για τη διοργάνωση επιστημονικών εκδηλώσεων. Στα ψηφοδέλτια της «Πανσπουδαστικής» συμμετέχουν αγωνιστές, νέοι που δεν συμβιβάζονται με την εκφυλιστική κατάσταση που βλέπουν στον σύλλογό τους. Φοιτητές που θα εκπροσωπήσουν το έτος τους στη νέα θητεία του ΔΣ. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν και όσοι επώνυμα θέλουν να εκφράσουν το «δεν πάει άλλο», όσοι συμφωνούν με τις διεκδικήσεις για δωρεάν και σύγχρονες σπουδές, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα.

Οσοι τα έχουν «μαζεμένα» στην κυβερνητική παράταξη, τη ΔΑΠ, για τα δυόμισι χρόνια πανδημίας, που, αφού κατσικώθηκε στα ΔΣ των συλλόγων, την επόμενη μέρα εξαφανίστηκε και βγήκε απ' το καβούκι της μόνο αφού μύρισε αγωνιστικές διεργασίες, για να επιτεθεί στους εκλεγμένους με την «Πανσπουδαστική» και σε όσους εναντιώθηκαν στην πολιτική των κλειστών σχολών και της καταστολής, στην πολιτική της ΝΑΤΟικής εμπλοκής. Οι προτάσεις της για το «σύγχρονο» πανεπιστήμιο είναι αυτά που εφαρμόζονται τόσα χρόνια στα πανεπιστήμια, με την τελευταία λέξη της μόδας να είναι ο νόμος - πλαίσιο που ετοιμάζεται, με μεγαλύτερα δίδακτρα, με νέες κατηγοριοποιήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων, με πτυχία - κολάζ μαθημάτων από διάφορα προγράμματα σπουδών.

Οσοι δεν ανέχονται να δοθεί ανάσα ζωής στο δίδυμο αδερφάκι της ΔΑΠ, πάλαι ποτέ κυβερνητική παράταξη, την ΠΑΣΠ, που ελπίζει ότι θα αναστηθεί μαζί με την αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία. Οι δήθεν ρεαλιστικές προτάσεις που προβάλλει είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της υποχρηματοδότησης, της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με των κολεγίων, των διδάκτρων, δηλαδή αποφάσεων που έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια, σε σχολές που είναι 1η δύναμη. Οπως το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει το 75% των νόμων της ΝΔ, έτσι και στα ΔΣ τα βρίσκουν σε όλα με την κυβερνητική ΔΑΠ, και πρώτα απ' όλα στην υπεράσπιση της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, της εμπλοκής της χώρας μας στον πόλεμο.

Οσοι θέλουν να τα βάλουν πραγματικά με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων και δεν εμπιστεύονται τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ, που καλλιεργούν την αναμονή και γίνονται «ντεκόρ» στην κυβερνητική εναλλαγή. Βγάζουν λάδι τις πολιτικές των κυβερνήσεων στις οποίες πάτησε και ενίσχυσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι δυνάμεις αφερέγγυες που, μέσα στις αντιφάσεις και την πολυγλωσσία τους, ορισμένες από αυτές υιοθετούν τα προσχήματα της ρωσικής εισβολής, άλλες ρίχνουν νερό στο μύλο των ΝΑΤΟικών σχεδίων για συνδιαχείριση του Αιγαίου και όλες μαζί θέτουν εμπόδια στην οργάνωση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και καταψηφίζουν αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και συναυλίες συλλόγων.

 

Ολοι αυτοί οι φοιτητές έχουν τη δύναμη να κάνουν δική τους υπόθεση την ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής». Στο αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών να αποκρυσταλλωθούν όλη η σκέψη, η δράση, τα όνειρα, η διεκδίκηση για τις σπουδές και τη ζωή που τους αξίζει.

Της Ιφιγένειας Αθανασούλα μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ