ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ» ΣΤΟ ΕΜΠ:«Καμία ισοτίμηση με τα Κολέγια!» - Κινητοποίηση το Σάββατο στη συνεδρίαση του ΤΕΕ

Date:
6 Απρ 2023

«Ουσιαστικό βήμα κλιμάκωσης της επίθεσης στα μορφωτικά - επαγγελματικά - εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών», χαρακτηρίζουν οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική ΚΣ στο ΕΜΠ την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (178-9/2023) για την ισοτίμηση των πτυχίων Κολεγίων και «Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών» με τα Πολυτεχνικά Διπλώματα. Με βάση αυτή την απόφαση, οι απόφοιτοι με τους παραπάνω τίτλους σπουδών θα μπορούν να εγγράφονται στο ΤΕΕ και να αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

Main_Logo

Όπως σημειώνουν, μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, η ηγεσία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) προβάλλει το απατηλό και εκβιαστικό δίλημμα «Να εισάγουμε νέες πιστοποιήσεις και γραπτές εξετάσεις ή να αποδεχτούμε την πλήρη ισοπέδωση με τα κολέγια;», οδηγώντας στην ισοπέδωση των πτυχίων μέσω των νέων αυστηρών γραπτών εξετάσεων και της πιστοποίησης.

Πλέον, η πρόσβαση στο επάγγελμα του μηχανικού θα γίνεται μέσω αυστηρότερων εξετάσεων, οι οποίες θα γίνονται «γραπτώς με ηλεκτρονικό τρόπο σε θεματικές ενότητες ανά Βασική Ειδικότητα», και στις οποίες θα συμμετάσχουν απόφοιτοι από κάθε λογής υπόβαθρο: απόφοιτοι Κολεγίων, τετραετούς και πενταετούς διάρκειας πτυχίων.

«Στην πραγματικότητα, οι εξετάσεις αυτές είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου υλοποιείται η πλήρης αποσύνδεση του πτυχίου μας από το επάγγελμα, αφού μέσω αυτών υλοποιείται στην πράξη η "εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων" με τα κολέγια» σημειώνει η ΠΚΣ!

Καταγγέλλουν τη διοίκηση του ΤΕΕ, η οποία στην συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ το Σάββατο 8/4 θα δρομολογήσει την αλλαγή στον τρόπο απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, για τους νέους απόφοιτους Μηχανικούς και καλεί σε κινητοποίηση στη διάρκεια της συνεδρίασης στις 9 π.μ. στο ξενοδοχείο «WYNDHAM GRAND ATHENS» (Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Μεταξουργείο).

«Κάτω τα χέρια από τα πτυχία μας!»

Η ανακοίνωση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική ΚΣ στο ΕΜΠ αναφέρει ακόμη:

«Δεν έχουν ίχνος ντροπής!

Έναν μήνα μετά το έγκλημα στα Τέμπη ανοίγουν τον δρόμο για τα "νέα Τέμπη"!

Μας εξοργίζει το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που τα μέτρα ασφάλειας για τη ζωή μας λογίζονται ως κόστος στη συνάρτηση των κερδών, η κυβέρνηση και το ΤΕΕ ανοίγουν τον δρόμο, ώστε οι μεγάλοι όμιλοι να αναθέτουν σε αμφιβόλου επιστημονικού επιπέδου απόφοιτους έργα από τα οποία εξαρτώνται ζωές. Η εργασία των μηχανικών στον κλάδο των Κατασκευών, της Ενέργειας, της Βιομηχανίας, των Μεταφορών κλπ., οφείλει να διασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζόμενων και του λαού. Επομένως η μη-εξίσωση των κολεγίων με τις πολυτεχνικές σχολές για εμάς δεν είναι ένα συντεχνιακό ζήτημα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Για αυτό, ταυτόχρονα, παλεύουμε για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας μέσα από την αναβάθμιση του περιεχομένου των μαθημάτων, των όρων με τους οποίους γίνονται, των εργαστηρίων, της πρακτικής άσκησης, των εκπαιδευτικών εκδρομών κλπ.

Δεν θα γίνουμε "δόκιμοι Μηχανικοί" με μηδενικά επαγγελματικά δικαιώματα!

Η αυστηροποίηση των εξετάσεων, ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση στο επάγγελμα που σπουδάσαμε, είναι ένας μόλις κρίκος στην αλυσίδα της αποσύνδεσης του πτυχίου μας από το επάγγελμα του Μηχανικού. Πρόσφατα, η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία για την παραπέρα ισοτίμηση ιδιωτικών κολεγίων εξωτερικού με τα ελληνικά Πανεπιστήμια, αξιοποιώντας τον νόμο Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τον δρόμο για την αναγνώρισή τους (ΑΤΕΕΝ). Θέλουν το πτυχίο μας να μη συνδέεται με κανένα επαγγελματικό δικαίωμα, αντίθετα η πρόσβαση στο επάγγελμα να είναι εξατομικευμένη και να αφορά επιμέρους δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, μας θέλουν πελάτες στα πανάκριβα σεμινάρια και τις καταρτίσεις, να περνάμε διαρκώς μέσα από ένα κυκεώνα αλλεπάλληλων εξετάσεων πιστοποίησης, ξεκινώντας από τις αυστηρές εξετάσεις εγγραφής στο ΤΕΕ. Στη συνέχεια η πρόσβαση στο επάγγελμα θα εξαρτάται, πέρα από τις πιστοποιήσεις, και από την προϋπηρεσία και το μέγεθος των έργων που έχουμε αναλάβει!

Στην πραγματικότητα οι εξετάσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος, αποτελούν τις "εισαγωγικές εξετάσεις" σε ένα δια βίου κύκλο πιστοποιήσεων, μέσω σεμιναρίων, προϋπηρεσίας (έως και 12 ετών) και εξετάσεων ανά πιστοποιούμενη δραστηριότητα σε ένα επιμέρους τμήμα των κατακερματισμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων κάθε ειδικότητας Μηχανικού. Ενώ θα υπάρχουν αλληλοαποκλειόμενες, για τον ίδιο Μηχανικό, πιστοποιήσεις: λόγω νομικών περιορισμών, λόγω του υψηλού κόστους και της δυσκολίας απόκτησης εμπειρίας.

Κάτω τα χέρια από τα πτυχία μας!

Η αλυσίδα της αποσύνδεσης του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα χτίζεται χρόνια και οι πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ διαχρονικά συγκλίνουν και αλληλοσυμπληρώνονται στην ίδια κατεύθυνση: στη δημιουργία μιας δεξαμενής από απόφοιτους διετών, τριετών, τετραετών, πενταετών σπουδών και απόφοιτους κολεγίων, που όλοι θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας με ισοπεδωμένα δικαιώματα, θα είναι εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης δουλειάς στο "όνομα" του μεταξύ τους ανταγωνισμού. Κερδισμένοι από όλη αυτήν τη διαδικασία είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που διασφαλίζουν φτηνό εργατικό δυναμικό και το ΤΕΕ που μετατρέπεται σε "φορέα πιστοποίησης" επαγγελματικών προσόντων του συνόλου των τεχνικών επαγγελμάτων.

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση κάθε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, το ακαδημαϊκό δίπλωμα μοναδική προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

  • Κατάργηση των ρυθμίσεων εξίσωσης των πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια.

  • Καμία εξέταση για πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων! Καμία εφαρμογή καθεστώτος "δόκιμου" Μηχανικού.

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση με ένα πτυχίο 5ετούς διάρκειας ανά ειδικότητα Μηχανικού!

  • Κατάργηση του νόμου πλαίσιο 4957/2022 για τα ΑΕΙ.

  • Να τοποθετηθεί άμεσα η Σχολή και η Σύγκλητος του ΕΜΠ για την παραπάνω εξέλιξη».